Kezdőlap A teotihuacáni kultúra (1.) A teotihuacáni kultúra (2.) Egyéb információk Videók Teo-Térkép Galéria
Teotihuacán hatása más területeken


Világörökség:

Teotihuacán 1987-ben lett a Világörökség része, kulturális helyszínként. (I. II. III. IV. VI. pontok alapján.) -  http://www.vilagorokseg.hu/portal/vilagoroksegrol.php?idt=20070131183719

 


Irodalom:

Teotihuacán és kultúrája sok ember fantáziáját megérintette (mind a mai napig).

Mesék:

A Móra Ferenc Könyvkiadó Népek meséi című sorozatában 12 egyedi kötet jelent meg. A gyermekeknek illetve az ifjúságnak szóló sorozat az öt kontinens minden részéről származó meséket, legendákat hozzáértő fordításban, könnyen olvasható szövegekkel, kiváló ilusztrátorok műveivel adta ki. Ezek közé tartozott A Tollaskígyó fiai. Dél- és közép-amerikai népek meséi. Illusztráció: Würtz Ádám (1966) 

elotortenelem19

A TOLLAS KÍGYÓ FIAI CÍMÚ KÖNYV BORÍTÓJA 

 

A tollaskígyó búcsúja. Közép- és dél-amerikai indián mesék és legendák

Szerkesztő: Dombach Mária

 

 

D. H. Richars Lawrence: The Plumed Serpent (A Tollaskígyó); 1926

Az egzotikumot kergető, keserű Lawrence-et találja telibe, s elsősorban is A tollas kígyó (The Plumed Serpent, 1926) íróját ismeerjük. Ez a regény egyfelől egy civilizált, intellektuális angol hölgy átalakulásának, ösztönös ősasszonnyá válásának fárasztóan viszolyogtató és vontatott rajza, másfelől egy veszedelmes és misztikus világnézet harsány szócsöve. Lawrence az indián istenek felélesztésével a civilizációnkban elnyomott férfierőnek alapít vallást. Dobok puffogása, meztelen, festett, tolldíszes férfiak szakrális táncai közben, és csakugyan síri hangot idéző himnuszok szavára reinkarnálja hőseiben Mexikó ősisteneit, Quetzalcoatlt, a tollas kígyót, Huitzilopochtlit, a bosszú istenét, s még az angol hölgynek is kioszt egy ős istennőt: Malintzit. S mindezt annyi embermegváltó hévvel, az indiánok iránt akkora rokonszenvvel, a nyomor és kizsákmányolás olyan elev en gyűlöletével és az egyre-másra beiktatott himnuszokban olyan költői erővel, hogy tanítói erőlködése közben az olvasón váltakozva fut át a megrendülés, a bosszankodás és a nevetés. (Keserű nevetés, mert az erőkultuszt szolgáló ősisten-feltámasztások ideológiájának történelmi szerepét századunkban, Lawrence halála után, ugyancsak megtapasztalhattuk.) Hogy ebben a sex-istenítésben milyen része volt megtámadott egészségének, a misztikus átélés többre értékelésében az intellektuális kisebbrendűségi tudatnak, az ősvallás feltámasztásában a német feleségnek - ne bolygassuk. Egy azonban biztos - s a Lawrence körüli mende-mondákkal kapcsolatban nem árt leszögezni -, hogy a faji felsőbbrendűség gondolata teljességgel idegen tőle. Sőt, a nyugati civilizációt éppen azon az alapon támadja és utasítja el, hogy benne és hatására, az elmaradottak, a "természetes egyszerűségükből" kiszakított népek megromlanak, tönkremennek, a kizsákmányolók rabszolgaszíjára fűződnek. A baj csak az, hogy minderre Lawrence freudista gyógyírt kever ki: a "természetes boldogságot" az ősmisztikum területén véli felfedezni. Általános érvényű receptje, melyet a A tollas kígyóban többször is megfogalmaz: minden nép térjen vissza a maga ősisten-hitéhez.

elotortenelem19 elotortenelem19

 A TOLLASKÍGYÓ C. KÖNYV BORÍTÓJA                  A HELYSZÍN A '20-AS ÉVEKBEN

 

És végül, de nem utolsó sorban:

Ajánlás, az utazni vágyóknak 

http://www.greentravel.hu/Mexiko

http://www.top7travel.hu/SS/utazzon/utaz%C3%A1s/keres%C3%A9s/4800/&id__country=1775&show__travel

http://www.tikitours.hu/mexiko.html

http://www.abagro.hu/?op=utazas_reszletes&id=58

http://www.utazzon.hu/korut/index.php?BODY=ut&uID=39

http://www.fehervartravel.hu/utak/0902-mexiko-eltunt-civilizaciok-nyomaban.shtml

http://www.eupolisz.hu/mexiko_guatemala_belize

http://www.bonova.hu/index.php?page=det&oid=52 


                   

AZ OLDAL TETEJÉRE
www.elotortenelem19.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!